הסטטיסטיקה מלמדת שנשים בתפקידי ניהול ביטחון בארגונים הן חריגות, אבל המציאות מלמדת שבארגונים שבהם הן כן מוצבות – הן מביאות לשולחן סט כישורים מגוון, לרוב שונה בהשוואה למקביליהן הגברים, והתוצרים והאימפקט שלהן בהתאם.
לפיכך, בתחום האבטחה אשר נוטה לשמרנות מחשבתית, שילוב נשים בתפקידי ניהול ביטחון יכול להיות דרך נוספת ומבורכת להזרים דם חדש ולקדם תפיסות חדשות.
הסיפור האישי שלי הוא רק דוגמה אחת מיני רבות שממחישה את חשיבות הפתיחות כלפי נשים בתחומים שנתפסים "גבריים", ותחילתו בשירותי בצה"ל.
שירותי בצה"ל היה בחטיבת הנח"ל, ובמהלכו שובצתי ומילאתי שורה של תפקידים שנחשבו דאז לגבריים, ובמובן זה הייתי פורצת דרך, ביניהם מפקדת פלוגת טירונים ומפקדת בסיס אבנת. כל כניסה לתפקיד שכזה לוותה בהרמות גבה, ואף היו כאלה שטרחו לתהות בקול ובפליאה לגבי השיבוצים הללו. במקרים רבים, באורח תמוה ומתסכל, נאלצתי להסביר כדי להצדיק את מקומי והבחירה בי.
מבחוץ, נתפסתי כשוברת תקרות זכוכית, אבל ביני לביני תהיתי – למה הן שם מלכתחילה?…
למרות זאת, כל הרמות הגבה רק דירבנו ותידלקו אותי. המשכתי להתמיד בדרכי ולהתקדם, הרבה בזכות אחדים שהאמינו בי ונתנו לי הזדמנויות, והרבה בזכות המוטיבציה שלי להוכיח שאני ראויה לתפקידים אליהם מוניתי, ושהתוצרים שלי זהים ואף טובים יותר, גם אם השגתי אותם תוך שימוש בסט כלים שונה מזה של קודמיי.
התהליך אותו חוויתי במהלך שירותי הצבאי חזר ופגש אותי גם בתחנות הבאות בקריירה, אבל המשוכה הגבוהה ביותר הייתה הכניסה לתחום האבטחה.
נשים בתפקידי ניהול ביטחון הן כל כך חריגות, גם ברמה הגלובלית, שהתקשיתי לאתר נתונים מדויקים אודות הייצוג שלהן, או נכון יותר – תת הייצוג. בדיקה בלתי רשמית שלי מגלה שכמות מנהלות הביטחון בישראל הוא בסביבות 4% בלבד.
לשמחתי, להבדיל מהחוויה בשירותי הצבאי, בתחום האבטחה, כאישה אחת בין גברים רבים, זכיתי בתמיכה ובפרגון שהיו חסרים לי קודם, וברור היה שמצידם ישנה בשלות ומוכנות לקבל גם מנהלות ביטחון לשורותיהם.
בימים אלה, בצל המלחמה שתחילתה בשבת השחורה, אנו זוכים לחזות בשורה ארוכה של נשים מובילות בשלל תחומים ובשלל תפקידים, מהטנקיסטיות אל הטייסות, ואני מקווה שיש בכך כדי להפנים שהחלוקה המגדרית, המסורתית והישנה, כבר בלתי רלוונטית.
סביר להניח, וניתן לקוות, שהגדילה של כמות הבנות בתפקידי פיקוד ולחימה בצה"ל גם תגדיל את כמות הבנות שאחרי השחרור ישקלו להשתלב בתחום האבטחה ויכוונו להשתלב בהמשך גם בתפקידי ניהול ביטחון.
תפקידנו כמנהלי ומנהלות ביטחון, ותפקידנו כקהילה, הוא לשבור את תקרות הזכוכית לפני שהן מתקרבות אליהן. תפקידנו הוא לאתגר את השמרנות המחשבתית בתחום ולהגדיל את ייצוג הנשים בתפקידים ניהוליים.
ביום האישה 2024, אני קוראת למנהלי הביטחון בארגונים לתת הזדמנויות שוות לנשים, לכוון אותן ולשנות את הסטטיסטיקה – גם כי זה הדבר הראוי, אבל גם ובייחוד כי כל ארגון וכל יחידה צריכים לשאוף להתחדש, להרחיב את ארסנל הכלים, ובכך להשתפר ולהתקדם.
"להיות מנהלת ביטחון" היה הסיפור האישי שלי. תפקידנו הוא להפוך אותו גם לסיפור שלהן.
. . . . . . . . . .
תוכן משלים
- פאנל | 'נשים מובילות בתחום הביטחון', בהנחיית חנה רדו.
בהשתתפות:
– הילה מלר. סגנית נשיא ומנהלת תחום הסייבר, BT.
– צליל סבג. מנהלת ביטחון, נמל מספנות ישראל.
– טליה אלטשולר. תפקיד אחרון: מנהלת מטה ופרויקטים, ישראכרט.
– אורטל כהן. ממונה ביטחון, מכס ומע"מ.
– שירלי אוליאל. מנהלת אגף חירום, משרד ראש הממשלה.
- הרצאה | 'מיצוב מנהל הביטחון בארגון', מאת רחלי גמרסני, מנהלת הביטחון של מלון הילטון תל אביב ויושבת ראש מנהלי הביטחון של בתי המלון בגוש דן.
עופר גרינבוים | מנכ"ל, Crowd Solutions
שירי היקרה, את אישיות לדוגמה 💖
מבחינתי, כל יום הוא יום האישה. כ-50% מהאוכלוסייה הן נשים (כמו הגברים) וצריך שזה יבוא לידי ביטוי בכל התחומים ובכל השנה, ולא רק ביום האישה.
קחו דוגמה משירי 👏👏👏
אבי אופן | מנהל מחלקת ביטחון, קבוצת צ'יטה שליחויות
שירי היקרה!
טרם זכיתי להכיר אותך אישית אבל אני מתרשם שאת אישה מאוד מיוחדת ושכל ארגון היה שמח שתהיי מנהלת הבטחון שלו.
במהלך השנים אכן נתקלתי בהתנגדויות להצבת נשים בתפקידי אבטחה וניהול אבטחה, אבל אחת התובנות מהאסון שפקד אותנו בחודש אוקטובר 23 היא שהחלוקה המגדרית כבר בלתי רלוונטית, וחבל מאוד שהיינו צריכים ללמוד בנסיבות הללו.
מאחל לך המשך הצלחה!