פתרונות מכ"ם באבטחה - רוני מנצור, מאגוס | הגילדה - פורטל ניהול הביטחון של ישראל

 

ה-7 באוקטובר חשף, במחיר דמים, שורה של חולשות בתפיסות האבטחה המסורתיות בישראל, בטח בתחום האבטחה ההיקפית. בתרחיש הקריטי, בו הזמן הפך למשאב הקריטי ביותר, קווי ההגנה נפלו בזה אחר זה. ההתראות התקבלו, אבל הסתבר שזה היה מאוחר מידי. האויב חדר באגרסיביות ובמהירות, וזמן התגובה שנותר לכוחות התגובה היה קצר מידי.

אבטחה היקפית מסורתית אשר משרתת יישובים ואתרים רבים בישראל מבוססת מודל משולש: גידור המשמש קו הגנה ראשון, מצלמות אשר סורקות את השטח הקרוב וסיור המשמש כוח תגובה ראשוני.

המודל המשולש היה הסטנדרט במשך שנים ארוכות, אבל המגבלות המובנות שלו הפכו מוכרות גם לאויב, שבנה את תוכנית התקיפה תוך ניצול אותן חולשות. התראה מאת גדר, מצלמה או סייר, תהיה לרוב במרחק קצר ותוביל לתגובה מאוחרת. בנוסף, האפקטיביות של הכלים הללו יורדת בתנאים מאתגרים כגון חושך, סינוור, גשם וכד'.

כלומר, נדרשות שכבות אבטחה נוספות אשר ישלימו את הקיים, זאת כדי להבטיח זיהוי מוקדם יותר, וזמן תגובה ארוך יותר. נדרש קו אבטחה נוסף.

אחד הפתרונות המבוקשים ביותר בשנים האחרונות, ובטח מאז השבת השחורה, הוא מכ"ם לאבטחה היקפית.

מכ"ם (ראשי תיבות של מגלה כיוון ומרחק) הוא כלי זיהוי, אשר משדר גלי רדיו ומודד את ההחזר מהם. המכ"ם סורק תאי שטח גדולים ברציפות, ומייצר התראה אוטומטית בכל זיהוי של אובייקט בשטח הכיסוי, אשר גם ניתן לסיווג – אדם, חיה, רכב, רחפן.

היכולות המשלימות של המכ"ם הן זיהוי אובייקטים במרחקים ארוכים (בין 1,000-150 מטרים) ובזוויות רחבות בהרבה בהשוואה למצלמות, וכן אפקטיביות בתנאים מאתגרים בהרבה בהשוואה אליהן, לרבות חושך, סינוור, גשם וכד'. הן שטח הכיסוי והן טיב הגילוי הם יתרון מובהק של המכ"ם.

המכ"ם מתממשק בקלות לכלים אחרים ומשלים אותם, ובכך מאפשר לזהות אובייקטים באמינות גבוהה יותר. השילוב בין מכ"ם לבין מצלמות PTZ ותוכנות שו"ב יוצר סינרגיה אפקטיבית במיוחד – המכ"ם מזהה אובייקט בשטח הכיסוי, מפנה את המצלמה ישירות אל הנקודה המדויקת, מסווג את האובייקט בשימוש בינה מלאכותית, ולפי צורך, מדווח מיידית בתוכנת השו"ב.

בנוסף, השילוב בין גילוי מוקדם לסיווג חכם, מצמצם דרמטית את כמות התראות השווא, ומשפר את יכולת מנהל ומוקד הביטחון לקבל החלטות מהירות ומדויקות בשטח.

החיבוריות והסנכרון בין המכ"ם לבין הכלים האחרים הם ביטוי למגמה המתחזקת של אקו-סיסטם טכנולוגי, שבו הכלים משלימים זה את זה, ומשדרגים זה את זה.

מכ"ם מאפשר למנהל הביטחון להמיר מרחק בזמן – זיהוי מוקדם יותר, במרחק ארוך יותר, מקנה לכוחות האבטחה, ביחס ישר, זמן תגובה ארוך יותר. זיהוי של אויב במרחק של 100 מטרים, שבו נדרשת תגובה אחת ומיידית, שונה מזיהוי אויב במרחק של 1,000 מטרים, שבו יש זמן להקפיץ כוחות כוננות, לדווח לכוחות מתגברים, לשלוח אנשים למיגונים, לחסום כניסות וכד'. מרחק הזיהוי הוא משתנה שמוביל לשני תסריטים שונים לחלוטין, ובמקרים רבים, גם ההבדל בין כישלון להצלחה.

יתרון נוסף ופחות מוכר של המכ"ם הוא היכולת לזהות גם איומים מהאוויר.

בשנים האחרונות, לצד השימוש הגובר ברחפנים למשימות אבטחה, הם משמשים גם בידי האויב למשימות איסוף, תקיפה, הברחה וכד'. רחפנים הם איום חדש יחסית, אבל חמקן וקשה לאיתור. גם במקרה הזה, מכ"ם מסוגל לספק פתרון וליצור שכבת הגנה נוספת – באוויר.

שיקול נוסף וחשוב שבו נדרש מנהל הביטחון הוא כלכלי.

בשנותיו הראשונות, מכ"ם היה כלי נחלתם של צבאות בלבד, בשל גודלו, משקלו ומחירו. במרוצת השנים, הטכנולוגיה התקדמה, הקטינה והוזילה את המכ"ם, ובכך גם איזרחה אותו. יישובים ואתרים מוגבלים בתקציב או בתשתיות, יכולים היום לשלב אותו ולשדרג דרמטית את האבטחה ההיקפית. התשתיות, ההתקנה והתחזוקה של מכ"ם הן פשוטות, מהירות וזולות ביחס לחלופות.

פתרונות מכ"ם זוכים לביקוש גבוה מאז השבת השחורה בסקטור היישובים, אבל החשיפה אליהם וההיכרות איתם פתחו את הדלת גם לסקטורים נוספים אשר הבינו את הפוטנציאל ויזמו את ההתאמות הנדרשות, החל מתשתיות לאומיות אל חברות פרטיות.

חשוב לציין, לצד יתרונותיו הרבים, למכ"ם ישנם גם מגבלות, בייחוד בסביבות צפופות שבהן שטח הגילוי מצומצם. גם כאן, בדומה לכלי האבטחה האחרים, נדרשת בחינה והתאמה מדויקת לצרכי האתר הייחודיים.

המסקנה ברורה – המציאות משתנה, האיומים בכלל ואיום הייחוס בפרט משתנים, וכך גם הפתרונות. האבולוציה המואצת בתחום טכנולוגיות הביטחון מאפשרת זאת, ומנגישה כלים חדשניים ומתקדמים יותר, ביניהם המכ"ם.

תפקיד מנהל הביטחון הוא להיות קשוב ודרוך לשינויים, הן במרחב האיומים והן במרחב הפתרונות, ובכך להבטיח שהוא משמר את יתרונו בכל שלב.

 

תכנים משלימים:

 

 

משוב
1371

תגובה חדשה